Több mint 600 ezret kap a titkárnő

Napvilágot látott a Fehér Ház bérlistája. Eszerint a 454 alkalmazott közül 21 kap 172 ezer dolláros csúcsfizetést (forintra átszámolva kb. havi 2,6 milliót). Olyan is van, aki máshol korábban ötvenszer ennyit keresett.
A legjobban keresők többnyire már hosszú ideje állnak a Fehér Ház szolgálatában. A legismertebbek közt van Jay Carney sajtótitkár vagy Valerie Jarrett vezető tanácsadó. Néhányuk viszont csak a washingtoni belső körökben ismert, például Nancy Ann DeParle és Alyssa Mastromonaco helyettes kabinetfőnökök.
Akad olyan is azonban, akinek anyagilag óriási visszalépés a fehér házi évi 172 ezer dollár. Bill Daley kabinetfőnök például a JPMorgannél korábban 8 millió 700 ezer dollár plusz prémiumot kapott. A legalacsonyabb kategória az évi 42 ezer dollár, így a lista alapján az átlagos fizetés évi 85 ezer dollár.
Az USA-ban a transzparencia érdekében 1995 óta a Fehér Házat törvény kötelezi, hogy átadja a Kongresszusnak alkalmazottjai névsorát és bérlistáját. Az Obama-kormány immáron harmadik éve teszi mindenki számára hozzáférhetővé az adatokat a Fehér Ház honlapján is.
A honlapon a legtöbb látogatást rend szerint a Fehér Ház saját alkalmazottjai teszik. Több kormányhivatal fizetése nyilvános adat Amerikában, és a Capitol Hillre vonatkozóan is léteznek kutatható adatbázisok. Persze így sem derül ki minden, figyelmeztet a WSJ újságírója, mert Fehér Ház dolgozói jelentős béren kívüli juttatásokban is részesülnek, úgy, mint például hely az elnöki páholyban a Kennedy Centerben, Washington egyik legelőkelőbb színházában, vagy egy-egy repülőút az Air Force One fedélzetén. Forrás: Kitekintő.hu

A legjobb POTENCIANÖVELŐK itt! - A legjobb SZEXSHOP BOLT ÉS WEBÁRUHÁZ itt!

Vélemény, hozzászólás?